Select Page

1.Vermijd direct blootstelling aan de zon op je gezicht!

Een zwangerschap heeft een aanzienlijke invloed op je hormonen en veroorzaakt een sterke toename van progesteron, waarbij de placenta 10-20x hoger uitvalt dan normaal, tijdens een normale menstruatiecyclus.

Wanneer je geslachtshormonen uit balans zijn, kan dit de activiteit van het melaninestimulerend hormoon (MSH) verhogen, waardoor de melanocyt (pigmentproducerende cel) aanzienlijke hoeveelheden melanine aanmaakt. Wat kan leiden tot pigmentstoornissen.

Hoe ziet pigmentatie eruit? Heb je ooit die bruine, of modderig uitziende verkleurde stippen of vlekken op je huid opgemerkt die gewoon niet weggaan, hoe hard je ook probeert te schrobben? Dit is een klassiek teken van pigmentatie dat wordt veroorzaakt door veel factoren, maar meestal door de zon en hormonale schommelingen. Een onbalans in je geslachtshormonen kan een aanleiding geven tot pigmentvlekken.
Als je tijdens de zwangerschap tekenen van pigmentatie ervaart en je blijft uit de zon op advies van mij. Dan is de kans groot dat de pigmentatie slechts van voorbijgaande aard is tijdens deze mooie tijd van je leven. Als de trigger of oorzaak eenmaal uit je lichaam verdwenen is (Omdat je er een heerlijk, vertederende baby voor in de plaats hebt gekregen) moet je huid weer ‘normaal’ worden. De huid kan enkel weer ‘normaal’ worden als je, je zeer temperamentvolle en gevoelige pigmentproducerende cellen niet overbelast heeft heeft aan grote hoeveelhedden uv-straling gedurende deze tijd van je leven.

Wat als je, je toch zorgen maakt? Vraag dan aan mij of ik je huidverzorgingsproducten bijwerk door o.a het toevoegen van tyrosinaseremmers (dit kan enkel voor personen die mijn producten gebruiken) , die de overdracht van pigment in de huid kunnen vertragen, evenals het dragen van zonnebrandcrème, gepolariseerde zonnebrillen en Uv-beschermende hoeden en kleding met zonbescherming.

2. Ik heb last van acne tijdens mijn zwangerschap, wat kan ik doen?

Sommige vrouwen ervaren een mooie huid tijdens hun zwangerschap, terwijl anderen het tegenovergestelde hebben. Je moet goed begrijpen dat elke cel in de huid hormoonreceptoren heeft die zijn ontworpen om de hormonen op te nemen die uit de bloedbaan komen. Deze receptoren of “docking stations” , kunnen enigzins gevoelig zijn voor en /of reageren op de onbalans van hormoonafscheidingen die worden geproduceerd, waardoor ontsteking huidaandoeningen kunnen ontstaan. Hormonen komen voort uit je bloedbaan en zijn ontworpen om hun doelcel te vinden waarin ze binden en zo de fysiologische functie van de cel veranderen. Sommige hormonen, zoals testosteron, beïnvloeden bijvoorbeeld je talgklieren (olieproducerende fabrieken), wat kan leiden tot een slechte kwaliteit en kwantiteit van de olie. Acne bacteriën gieten nog meer olie op het vuur, die houden ervan om zich te voeden met de overtollige olie wat leid tot een microbiële onbalans en toenemende ontsteking in de cellen.

Wat kun je hier nu aan doen?

Het principe van 1 maat past iedereen of een universele aanpak werkt hier absoluut niet. Het is een uitdagende huidaandoening omdat de oorzaak in dit geval wordt veroorzaakt door je bloedbaan. Je kan wel je huidbarrière ondersteunen met huidverzorgingspreparaten, denk hierbij aan onstekingsremmers of 5a-reductaseremmers zoals: azelaïnezuur, groene thee-extract, zink en vitamine B. Deze ingrediënten kunnen allemaal helpen om de omzetting van testosteron in dihydrotestosteron (DHT) te remmen, wat een aanzienlijke invloed heeft op de kwaliteit en kwantiteit van de olie die door je talgklieren wordt geproduceerd.

3. Hoe kan ik mijn huid van binnenuit verbeteren tijdens mijn zwangerschap?

Focussen op een dieet van goede kwaliteit met veel omega-3 (essentiële vetzuren) om de huid en de olieproductie te ondersteunen , is van het grootste belang, omdat dit kan helpen om acne wondjes te verminderen. Niet alleen je uiterlijk van je acne wordt verbeterd maar ook de droge huid die zo vaak voorkomt in deze fase van het leven van een vrouw. Terwijl jouw baby zich ontwikkelt, neemt hij of zij alle goede olie van je huid die je normaal voor jezelf zou krijgen via goede voeding, maar je lichaam heeft nu andere prioriteiten en dat is om je kleine geliefde te voorzien van alle goede voedingswaarden die het nodig heeft om gezond te zijn.

Wist je dat je hersenen 70% van het vet dat je binnenkrijgt opnemen? Slechts een klein percentage gaat naar je huid. Nu denk je misschien waarom is dat? De reden hiervoor is dat je huid, ondanks dat het het grootste orgaan en het zwaarste is van het lichaam, de LAATSTE is die voedingsstoffen ontvangt als al je andere belangrijke hardwerkende organen, zoals je hersenen, hart, nieren en lever, zijn voorzien. Het probleem is dat ons westerse moderne dieet wordt aangedreven door Omega-6, dat veel cellulaire ontstekingen en verzwarende hormonen veroorzaakt, waardoor acne in verschillende gradaties kan toenemen. Omega-3 van goede kwaliteit kan de viscositeit van de olie van de talgklieren verbeteren om ervoor te zorgen dat het vrij vloeit in plaats van dik en traag te zijn- denk aan je auto die een vet-olieverversing nodig heeft, en het ondersteunt ook de infiltratie van ontstekingsremmende hormonen om de cellulaire ontsteking in evenwicht te brengen.

De huid heeft een delicate balans van Omega-3 en Omega-6 nodig om ontstekingen, trans-epidermaal waterverlies (TEWL) te verminderen en de vorming van ceramiden te ondersteunen. Dit zal op zijn beurt de barrière-verdedigingssystemen van de huid verbeteren, evenals de vele aandoeningen die kunnen worden geassocieerd met een tekort aan essentiële vetzuren.

4. Is het echt nodig om meer water te drinken tijdens de zwangerschap?

JA! verhoog je wateropname! Als je zwanger bent, heb je meer water nodig dan de gemiddelde persoon om de juiste verhouding vruchtwater te vormen, extra bloed te produceren, nieuw weefsel aan te maken, voedingsstoffen te dragen, de spijsvertering te verbeteren en gifstoffen weg te spoelen. Voor elke 25 kg moet je gemiddeld 750mL water drinken, maar als je zwanger bent neemt dit aantal toe omdat je niet slechts één mens ondersteund, maar twee! Een gebrek aan vrij stromend water in de huid zal het barrière – verdedigingssysteem verminderen en een groot aantal problemen bevorderen zoals droge vetten, een opeenhoping van overtollige huidcellen, verstopping en ontstekings huidaandoeningen.

Wist je dat een tekort aan water kan leiden tot het vasthouden van lichaamsvocht? Vreemd genoeg kan het vasthouden van vocht een direct gevolg zijn van het niet drinken van genoeg water. Je lichaam zal voelen dat het “uitgedroogd” raakt en zal geneigd zijn om het weinige vocht dat het heeft vast te houden. Moraal van het verhaal dames, DRINK MEER WATER!

5. Wat kan ik doen aan striae tijdens en na de zwangerschap?

Striae of striemen is een direct gevolg van het uitrekken van het bindweefsel van de huid doordat de anatomie van je lichaam verandert om ruimte te maken van je ontwikkelende baby. Gezien het feit dat striae een huidaandoening is, kan de behandeling een grote uitdaging zijn, maar niet onmogelijk, maar iedereen zal anders zijn wat betreft uitkomsten. Een dagelijkse toepassing van fysiologische crèmes met DMS (Derma Membrane-structuur) kunnen het algehele uiterlijk van de huid helpen verbeteren en ondersteunen dankzij de unieke formulie om van buiten naar binnen aan te vullen en te regenereren. Het opnemen van collageen/elastine ondersteunende ingrediënten zoals A, B, C,E en zink kunnen ook helpen bij het versterken en verbeteren van het bindweefsel van de huid.

Een zachte en dagelijkse massage wordt ook aangemoedigd om soepelheid van de elasticiteit van de huid te ondersteunen om minder stijfheid en taaiheid te stimuleren. Het gebruik van een DMS Massage Crème, massage olie of DMS body lotion is zeer gewild en aanbevolen.

Na de zwangerschap is collageen inductietherapie (huid needling) aangeraden. Zo kan overtollig littekenweefsel worden afgebroken en de vorming van gezond collageen en elastine worden aangemoedigd. Deze behandeling kan, wanneer deze gedurende een bepaalde periode wordt uitgevoerd, het algehele uiterlijk en de functie van de huid verbeteren en daardoor het verschijnen van striae/ striemen verminderen.