Select Page

‘Een crème die duur is, zal ook wel erg goed zijn!’ Dit is een redenering die niet altijd klopt. Dat zegt  het onderzoek van test aankoop.

Test aankoop testte 16 dagcrème met uiteenloopende prijzen van €2,,48 tot €265. De uitslag is erg verrassend en werd gepubliceerd in het magazine van test gezondheid. Wat is volgens dit onderzoek de beste dagcrème en is het onderzoek wel wetenschappelijk ondersteund? Ontdek het hier!

Hoe gebeurde het onderzoek?
​Test Aankoop maakte een selectie van 16 veel gebruikte dagcrèmes voor het hydrateren van de droge of normale huid. Er werden 30 vrouwen geselecteerd om de dagcrèmes te testten. Iedere vrouw testte elk product gedurende een periode van vier weken, twee keer per dag. Alle crèmes werden aangeboden in eenzelfde wit potje, zodat men geen idee had welk product men aan het uitproberen was. Vervolgens moesten de vrouwen vragen beantwoorden over de crèmes op het gebied van:

  • Textuur
  • Geur
  • Absorptie
  • Vettigheid

Wie heeft er gewonnen?
Zeker niet de duurste dagcrème, integendeel het is gewoon de goedkoopste dagcrème,
de Kruidvat Hydro dagcrème van maar slechts € 2,48. De allerduurste, de La Mer The Moisturizing gel cream van € 265, stond zelfs helemaal onderaan in de lijst! Een hogere prijs is dus geen zekerheid voor een betere hydraterende crème. Ook crèmes met prijzen boven de € 20 lijken niet altijd beter te werken.

​De top drie van de crèmes die als beste uit de test kwamen is:
1. Kruidvat Hydro dagcrème (€ 2,48)
2. Vichy Aqualia Thermal (€ 21,59)
3. Mixa hydraterende dagcrème (€ 6,71)

Dagcrèmes zijn allemaal van neutrale kwaliteit
Geen enkele hydraterende crème geeft echt een goede hydratatie van de huid. (in mijn volgende blog heb ik het of een hydraterende crème wel echt hydrateerd)
Dit Gegeven merkte de vrouwen op die de crèmes hadden getest. Alle producten kregen een score van ‘gemiddelde kwaliteit’. Verder bleek dat hoewel de prijzen van de geteste producten sterk verschillend zijn, zijn er geen grote verschillen in de score tussen de crèmes (kruidvat scoort 64 en la mer 47) Hier kun je de volledige testresultaten bekijken

Wat is voor jou de beste dagcrème?
Het wil niet zeggen dat de kruidvat hydro dagcrème als beste uit de test komt, deze ook meteen geschikt is voor jouw huid. Ik vind dat een product getest op enkel en alleen gebruikservaring (subjectiviteit) geen goede basis is om te bepalen of een product goed of slecht is. Iedereen vind een andere geur lekkerder ruiken, het vettigheidsgevoel van een crème is ook zeer persoonsgebonden, 30 vrouwen die het elke keer maar 4 weken lang uitproberen is geen referentie voor de rest van de wereldbevolking. Wat deze test wel doet is ons wakker schudden met de boodschap dat ‘duur’ niet altijd ‘beter’ is. Achter deze stelling sta ik volledig achter. Want wat voor jou de beste dagcrème is, hangt af van verschillende factoren. Wat is jouw huidtype, levensstijl, waar heeft jouw huid nu nood aan. 

Hoe kom je hier achter?
De beste manier om hier achter te komen is om een goede huidanalyse te laten uitvoeren.