Select Page

Acne is een veel voorkomende huidaandoening. Helaas kan iedereen acne krijgen, maar het komt het meest voor bij tieners en jonge volwassenen. Naar schatting 80 procent van de mensen tussen de 11 en 30 jaar heeft ooit acne-uitbraken. Dit zijn erg lastige tijden, aangezien met name de tienerjaren doorgaans worden gekenmerkt door onvoldoende slaap, slechte voeding en vaak een ondermaats of niet-bestaand huidverzorgingsregime.

Ik zie ook een toename van het aantal acnecondities bij volwassenen, wat normaal gesproken wijst op interne problemen die verband houden met de darmen en de impact ervan op het lichaam en de huid. Dit is in het verleden grotendeels over het hoofd gezien, maar het is hard op weg de toekomst te worden op het gebied van lichaams- en huidgezondheid.

Helaas is het westerse dieet snel geworden, verwerkt en ontbreekt het aan voedingsstoffen. Het bevat veel ontstekingsvetten en weinig vezels om ons lichaam van brandstof te voorzien. Gebrek aan onderwijs, misleidende voedseletiketten die consumenten bedriegen, slechte eetgewoonten en leefgewoonten kunnen chronische ontstekingen veroorzaken en het evenwicht van vriendelijke darmbacteriën verstoren. Het verband tussen voeding en acne is in het verleden controversieel geweest, maar recent onderzoek toont aan dat voeding een belangrijke rol kan spelen bij de ontwikkeling van acne. Als huidtherapeuten weten we nu dat de keuzes die we maken op het gebied van voeding een grote rol spelen bij het behandelen en beheersen van inflammatoire huidaandoeningen.

Acne wordt veroorzaakt door verschillende factoren, waaronder talg- en keratineproductie, acne-veroorzakende bacteriën, hormonen, verstopte poriën, ontsteking door verkeerde huidverzorging en darmgezondheidsproblemen.

Onze huid is ons grootste orgaan en zal altijd ons verhaal vertellen … Als we naar de huid kijken en een probleem zien, is dit normaal gesproken een symptoom van een onderliggende oorzaak, dus het is essentieel dat we de oorzaak behandelen om het symptoom effectief te verlichten.

Geraffineerde koolhydraten en suiker (brood, crackers, ontbijtgranen, pasta gemaakt met witte bloem, zoetstoffen, frisdranken, lollies, chocolade, enz.) Worden snel opgenomen in de bloedbaan, waardoor de bloedsuikerspiegel snel stijgt. Wanneer bloedsuikers stijgen, stijgt het insulinegehalte ook om de bloedsuikers uit de bloedbaan naar jouw cellen te transporteren. Hoge insulinespiegels zijn niet goed voor mensen die aan acne lijden. Insuline maakt androgene hormonen actiever en verhoogt de insulineachtige groeifactor 1 (IGF-1). Dit draagt ​​bij aan de ontwikkeling van acne door huidcellen sneller te laten groeien en door de talgproductie van jodium te stimuleren

Overmatige consumptie van melk en zuivelproducten kan een trigger zijn voor acne. Koemelk doet de bloedsuikerspiegel stijgen, waardoor de ontsteking kan toenemen, wat kan leiden tot puistjes. Het verhoogt ook het insulinegehalte, wat de productie van huidoliën (talg) stimuleert. Veel van de commerciële melk die we kopen, is afkomstig van drachtige koeien en bevat andere hormonen die ook de productie van talg kunnen stimuleren.

Diëten met grote hoeveelheden omega-6-vetzuren, zoals het typische westerse dieet, zijn in verband gebracht met verhoogde niveaus van ontstekingen en acne. Dit kan zijn omdat westerse diëten grote hoeveelheden maïs- en sojaolie bevatten, die rijk zijn aan omega-6-vetten, en weinig voedingsmiddelen die omega-3-vetten bevatten, zoals vis en walnoten. Deze onbalans van omega-6- en omega-3-vetzuren duwt het lichaam in een inflammatoire toestand, wat de ernst van de acne kan verergeren.

Wat moet je dan best wel eten?

Hoewel de hierboven besproken voedingsmiddelen kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van acne, zijn er andere voedingsmiddelen en voedingsstoffen die kunnen helpen je huid helder te houden. Waaronder:

Omega-3’s zijn ontstekingsremmend en regelmatige consumptie is in verband gebracht met een verminderd risico op het ontwikkelen van acne. Omdat acne vaak emotionele stress veroorzaakt, kan het gebruik van omega-3 en antioxidanten zeer gunstig zijn voor mensen met de aandoening. Denk aan zeevruchten, noten en zaden.

Probiotica bevorderen een gezonde darm en een uitgebalanceerd microbioom, wat verband houdt met een verminderde ontsteking en een lager risico op de ontwikkeling van acne. Om je inname van probiotica in jouw dieet te verhogen, voeg je voedingsmiddelen toe zoals kefir, zuurkool, microalgen, miso-soep, augurken en kombuchathee.

Groene thee bevat polyfenolen die worden geassocieerd met verminderde ontsteking en zijn een krachtige antioxidant die de talgproductie helpt verminderen.

Kurkuma bevat het ontstekingsremmende polyfenol curcumine, dat kan helpen bij het reguleren van de bloedsuikerspiegel, de insulinegevoeligheid kan verbeteren en de groei van acne-veroorzakende bacteriën kan remmen.

Voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamine A, D, E en zink spelen een cruciale rol bij de gezondheid van de huid en het immuunsysteem en kunnen acne helpen voorkomen. Onderzoekers hebben ontdekt dat een laag zinkgehalte verband houdt met ernstigere gevallen van acne. Ze stellen voor om de hoeveelheid zink in de voeding te verhogen tot 40 mg per dag om mensen met ernstige gevallen van acne te behandelen. Vlees, eieren, peulvruchten en zaden bevatten veel zink. Spinazie, wortelen, zoete aardappel en broccoli zijn geweldige bronnen van vitamine A. Vitamine D is te vinden in vette vis, eigeel en paddenstoelen. Vitamine E zit in groene bladgroenten, plantaardige oliën en noten en zaden.

Het beste voedingsadvies bij het omgaan met acne lijkt het eten van een gezond, uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan vers fruit en groenten, gezonde eiwitbronnen en volle granen.

Houd er rekening mee dat ik er slechts een paar voorbeelden van voedingsmiddelen in elke categorie hierboven hebben gegeven! Er worden er nog veel meer niet genoemd.