Select Page

Gevoelige huid?
Vijf ingrediënten die je wilt vermijden

In de cosmetica wereld is het bos door de bomen niet meer te zien als het gaat over een gezond huid. 

Wat is er nu goed voor jouw huid en wat niet? Iedereen, van bloggers tot specialisten, geven een andere versie van de waarheid. Heel verwarrend allemaal. 

Elke huid is hetzelfde opgebouwd maar reageert volledig anders. Er is niet één productje dat werkt voor eczeem, of voor een droge huid.  Helaas, dit zou anders wel heel gemakkelijk zijn 🙂                                                                         Dit maakt de zoektocht ook altijd weer een stukje moeilijker. 

Maar jij bent hier niet voor niks verzeild geraakt en ik ga jou toch een beetje wijzer maken.                                              Ik ga je niet vertellen wat je moet gebruiken maar wel wat je het best kunt vermijden en waarom.

1. Op petroleum gebaseerde mineralen en Wassen, minerale olie, vaseline, Praffinum-Liquidum, Cera Microcristallina, Microcrystalline Wax,….

Door de jarenlange sterke positie van Vaseline als “hydraterend” product, denken nog steeds veel mensen dat het hét middeltje is om een allergische reactie of droge plekjes mee in te smeren. Niet waar, helaas. Petroleum sluit de huid af,   waardoor het de huid tijdelijk verzacht maar niet laat ademen. Het lost niks op, en kan jeuk zelfs verergeren.

2. Geurstoffen: Parfum, Perfume, Parfum Mix, Fragrance, Fragrance Mix,…..

Geur wordt aan een product toegevoegd voor de beleving. Het heeft verder geen functie, maar kan wel heel irriterend werken. Zeker voor een gevoelige huid.

3.Conservergingsmiddelen Butylparaben, Diazolidinyl Urea, Phenoxyethanol , Imidazolidinyl Urea , Methylisothiazolinone,…..  wordt vaak gebruikt in producten omdat het een antibacteriële werking heeft. Het vervelende aan conserveringsmiddelen, is dat het ook de goede bacteriën op de huid oplost. Daardoor heeft je huid daarna weer extra verzorging nodig, en dat kan niet de bedoeling zijn.

4. Emulgatoren: lauryl sulfate, sodium laureth sulfate, enzalkonium chloride, stearalkonium chloride, Polyquaternium-7,    Polyethylenglycol esters, cocoamidopropyl betaine, …..

Je huid kan droog worden door emulgatoren. De functie van de emulgatoren is om water en olie in een crème samen te binden. Maar ze binden zich ook met je eigen huidvetten,  De huidvetten kunnen daardoor gemakkelijk worden wegwassen door water. En zonder huidvetten wordt je huid droog. 

 Zo, weer wat geleerd. Is alles duidelijk? Zo niet, laat het me dan even weten via info@idunahuidtherapeut.be