Select Page

Ontstekingen en de schadelijke effecten op de huid

Inflammageing is eigenlijk een echt woord en is de versmelting van woorden: “inflammatie” en “ageing” en wil zeggen dat het een laaggradige en/of verhoogde chronische systemische ontsteking is die in verschillende mate kan worden vastgesteld tijdens een normale veroudering. Het onvermijdelijke verouderingsproces zorgt ervoor dat pro-inflammatoire markers in het lichaam vrijkomen en worden vrijgegeven in de bloedbaan en in het omliggende weefsel (huid) Wist je dat een aangetaste , beschadigde huidbarrière ervoor kan zorgen dat deze pro-inflammatoire markers in het lichaam het immuunsysteem van het lichaam kunnen beïnvloeden? Ja, het hebben van een intacte huidbarrière is dus van absoluut essentieel belang voor de bescherming van het lichaam. Het vormt de eerste fysieke verdediging tegen de buiten omgeving, het beschermt je innerlijke cellen/ systemen en organen tegen de negatieve effecten die de buitenwereld op je heeft.

Het ontstekingsproces vindt plaats naarmate we ouder worden. Het is een gevolg van het verlies van ons ingebouwde anti oxidatieve verdedigingssysteem. Het wordt verergerd door genetische schade, gebrek aan slaap, slechte voedingsgewoonten met veel vet, suiker en bewerkte voedingsmiddelen van slechte kwaliteit, hoog stress niveau, UV-straling, vervuiling, sigarettenrook en alcoholgebruik. Evenals huidverzorgingsformuleringen van slechte kwaliteit die de structurele integriteit van de huid gevoelig maken voor aanzienlijke schade, dit kan uitmonden in de afbraak van keratine, vet, collageen, elastine en hyaluronzuur.

Deze vijf vitale componenten zijn zeer belangrijke structurele bouwstenen van onze huid en zijn nodig om een ​​competente huidbarrière te creëren. Zonder hen heb je gewoon geen gezonde, functionerende huidbarrière die bestand is tegen omgevingsstressoren en agressors, en als gevolg daarvan nemen de ingebouwde verdedigingssystemen van de huid af en kunnen ze de schadelijke vrije radicalen die als bijwerking worden geproduceerd niet neutraliseren.

Ik ga het nu hebben over vrije radicalen en hoe deze bijdragen aan het vroegtijdige verouderingsproces van de huid.

Wat zijn vrije radicalen?

Vrije radicalen zijn onstabiele moleculen die door cellen zwerven en de elektronen of “elektriciteit” uit een cel stelen en deze in gevaar brengen. Dit zorgt ervoor dat de huidbarrière een slecht functionerende verdediging krijgt doordat de elektriciteits- of energietoevoer van een cel afneemt en cellulaire schade tot gevolg heeft. Ik zal het proberen iets makkelijker uit te leggen. Denk aan een huis vol met mensen voor een etentje, maar er is geen elektriciteit om de maaltijd te koken en / of de gasten te vermaken … het zou een behoorlijk ellendig huisfeest zijn en de gasten zouden niet zijn gelukkig! Vrije radicalen die worden geproduceerd door externe en / of interne invloeden, zoals de eerder genoemde, brengen aanzienlijke schade toe aan de huid, en overwerk kan resulteren in veel leeftijdsgebonden ziekten die de verergering van het ‘ontstekingsproces’ veroorzaken

Wist je dat vrije radicalen worden geproduceerd als bijwerking van een normale reactie van je eigen lichaam om je cellen te laten functioneren en hun dagelijkse taken te laten uitvoeren? Dat zijn ze zeker! Wordt dit nu als een slechte zaak beschouwd? Niet per se, maar er is een zeer fijne balans in dit fysiologische proces, ook dit ga ik proberen duidelijker uit te leggen.

De stofwisseling van het lichaam is als een orkest dat optreedt in de Opera Antwerpen, waarbij de instrumentalisten (uw cellen) in harmonie met elkaar optreden om jouw immuunsysteem en ingewikkelde lichaamsproces gelijk te laten functioneren. Om te kunnen presteren, worden van nature vrije radicalen geproduceerd als bijwerking om de energie te creëren die de instrumentalisten nodig hebben om te functioneren. Er is een zeer delicaat evenwicht als het gaat om instrumentalisten die in een orkest spelen, en als een of meer instrumentalisten uit de toon zouden spelen, zou dat een verwoestend domino-effect hebben op het hele orkest en zou de muziek in gevaar komen. Ik wil dat je de “valse” instrumentalisten beschouwt als “vrije radicalen” die de schijnwerpers voor iedereen verpesten en een ellendige ervaring genereren voor iedereen die in de show in Opera Antwerpen bijwoont … niet de ideale show om bij te wonen, hé?

Als ik dit voorbeeld terugdraai naar de structuur en functie van de huid, zullen je huidcellen beslist NIET gelukkig zijn om in een vijandige omgeving op te treden als ze gewend zijn om op te treden in een prachtig opera-orkest. Dit is precies wat er met het lichaam gebeurt als vrije radicalen hoogmoedig worden als gevolg van een negatieve levensstijl tussen werk en ontspanning en het delicate homeostatische evenwicht wordt weggegooid, waardoor jouw cellen achteruitgaan en uiteindelijk sneller verouderen als gevolg van cellulaire ontsteking.

Dus hoe minimaliseer je de verschijning van ‘ontstekingsreacties’?

De eerste stap bij het bestrijden van ontstekingen is het minimaliseren en / of elimineren van de triggers ervan. Het is erg belangrijk om het WAAROM uit te werken voordat je de HOE uitwerkt, omdat je mogelijk alleen het symptoom behandelt. Samenwerken met een natuurgeneeskundige terwijl je de zorg van een praktiserende huidtherapeut ondergaat, is van het grootste belang bij het aanpakken van ontstekingen vanuit beide hoeken (intern en extern) om ervoor te zorgen dat het verouderingsproces onder controle raakt, zodat jij er op je best uit kunt zien en zich op je best kunt voelen!