Select Page

We weten allemaal hoe belangrijk zonnebrandcrème is voor de gezondheid van onze huid en misschien weet jij zelfs dat huidverzorging en zonnebrandcrème samen moeten werken; Maar wist je ook dat als je zonnebrandcrème op je huid aanbrengt zonder een goede antioxidant van te voren te gebruiken, je zonnebrandcrème minder effectief zal zijn?

Antioxidanten helpen de natuurlijke UV-filter van je huid, melanine, om je huidcellen tegen beschadiging te beschermen. melanine is de stof die verantwoordelijk is voor huidpigmentatie en wordt gestimuleerd door UV-blootstelling, waardoor zonnestraling wordt omgezet in warmte in plaats van beschadiging door oxidatieve stress en vrije radicalen. Als je een hoger melaninegehalte hebt, geniet je van een hoger niveau van natuurlijke bescherming tegen de zon. Als je een 4,5 of 6 scoort op de Fitzpatrick-schaal, verbrand je niet zo gemakkelijk als iemand met een lagere score. Je hebt van nature meer beschermend pigment in je huid. melanomen maken echter geen onderscheid, ook donkere huidtinten kunnen nog steeds huidkanker krijgen, dus wees altijd voorzichtig in de zon.

Je melanine mag niet worden overladen met de taak om je huid te beschermen, voer dus zonnebrandcème en antioxidanten in.

Antioxidanten voegen een ander niveau van cel bescherming toe wanneer je wordt blootgesteld aan UV-stralen. De juiste anitoxidanten bieden interne celbescherming tegen UV, terwijl je zonnebrandcrème externe bescherming biedt.
Wat zijn de juiste antioxidanten voor deze klus? UV-beschermende actieve stoffen die ook oxidatieve stress bestrijden zijn:

  • Vitamin A
  • Vitamin C
  • Vitamin E
  • Co-Enzyme Q10
  • Groene thee Extract
  • Druivenpit Extract
  • Laminaria Digitata

Ik kan je begeleiden in het opnemen van antioxidanten in je huidverzorgingsprogramma.

Laat ik het nu even hebben over zonnebrandcrème en de feiten:

Hogere cijfers beteken niet altijd een betere bescherming. De cijferclassificatie (15+, 30+, 50+) is gekoppeld aan de natuurlijke verbrandingstijd van je huid. Als je verbrandtijd 10 minuten is, geeft een SPF 15 je 15X10 minuten voordat je deze opnieuw moet aanbrengen. SPF 30 geeft je 30X je verbrandtijd. Het is natuurlijk geen exacte wetenschap. Deze cijfers zijn gebaseerd op iemand die de perfecte dikte overal gebruikt. Vertrouw dus niet enkel op deze berekening voor je nieuwe smeerbeurt. Het beste is om opnieuw te smeren na het zwemmen, hard zweten, sporten of iets anders waardoor de fysieke crème mogelijk is verwijderd.

Tot zover de theorie. In de praktijk gaat bovenstaande rekenregel enkel op als er aan een paar voorwaarden wordt voldaan. Onderzoek en ook zelfonderzoek heeft aangetoond dat mensen hun zonneproducten te dun, te weinig en te laat aanbrengen.

  • Te dun: Wil een zonnebeschermingsproduct de bescherming bieden die op de verpakking staat moet er 2mg/cm² huid worden aangebracht. Het gemiddelde lichaamsoppervlak is 1,7 m². Omgerekend naar cm² geeft dat 17000 cm². Voor één volledige smeerbeurt heb je dus (17000 x 2mg) 34000 mg of 34 gram nodig. Eén gram is gelijk aan één ml. Voor één smeerbeurt heb je dus 34 ml product nodig. Een normaal gangbare verpakking van 200 ml is
    dus maar voldoende voor net geen 6 keer smeren als je effectief de bescherming wil bereiken die op de verpakking staat. Ga voor jezelf maar eens na hoe lang jij met een verpakking doet.
  • Te weinig: In de zin van “niet frequent genoeg”. Een UV-filter raakt na verloop van tijd gewoon uitgewerkt. Het advies is altijd: regelmatig (zeker om de één tot twee uur) opnieuw insmeren. Zelfs indien het product waterbestendig is, breng je best een nieuwe laag aan na het zwemmen. De werking van het product vermindert
    immers zeer snel omdat het weg gewreven wordt door afdrogen of liggen op een handdoek of strandstoel, of gewoon omdat je even over het gelaat of het lichaam wrijft. Dat geldt ook voor een minerale filter.
  • Te laat: Het duurt altijd even (ongeveer 30 minuten) alvorens een synthetische filter zijn volledige werking ontplooit. Je moet ‘m dan ook aanbrengen, 30 minuten voor je in de zon gaat. “Even bijsmeren” als je ziet dat je rood wordt zal dus ook niet helpen met een synthetische filter. Een minerale filter heeft dit nadeel niet. Minerale filters werken onmiddellijk. Je hoeft een minerale filter ook niet noodzakelijk een half uur voor het zonnen aan te brengen en
    “even snel bijsmeren” met een minerale filter kan de schade wel degelijk beperken.

Wat betreft het niveau van UV-bescherming, er is slecht 7% verschil in beschermingsniveau tussen SPF 15 (93% van de schadelijke zonnestralen worden vermindert) en SPF50 (98% van de zonnestralen worden vermindert)

Andere belangrijke dingen om op te letten wanneer je een zonnebrandcrème overweegt en opnieuw aanbrengt, zijn onder meer: Je huid, als je een zeer lichte huid heeft is het het beste dat je een beschermingsfactor van 30 gebruikt en moet je deze mogelijk elke 45-60 minuten opnieuw aanbrengen. Als je een donkere huid hebt, en je brengt factor 30 aan kan het langer duren voordat je meer moet aanbrengen.

De gezondheid van je huid: de huidbarrière is belangrijk, als je pH correct is, bevat het meer trans-urocaanzuur, waardoor de huid een natuurlijke afweer tegen UVB-straling krijgt en het ondersteunt ook de antimicrobiële eigenschappen.

Tijdstip: de intensiteit van de zonnestralen hangt af van het tijdstip van de dag en waar de zon aan de hemel staat.

Seizoen: je moet ook rekeninghouden met de seizoenen, gezien de zon op verschillende tijdstippen van het jaar intenser is.

Hoogte: De kans is groter dat je door de zon wordt beïnvloed als je op een hoger zeeniveau staat dan op een lager.

Locatie: weerkaatste zon veroorzaakt ook schade, denk aan helder zand en water, die kunnen de effecten van de zon versterken. Wolken, hoewel wolken het effect van de zonnestralen enigszins kunnen verminderen, loop je nog steeds huidbeschadiging op als het bewolkt is en je onbeschermd bent.

UV-index: de UV-index hangt af van wat er op die specifieke dag gebeurt.

Ik ben er sterk van overtuigd dat kennis macht is en ik hoop dat deze informatie je helpt om toch genoeg te smeren.

Blijf veilig in de zon!