Select Page

1 overreiniging van de huid!

Wist je dat het overmatig reinigen van de huid een van de ergste overtreders is die je zou kunnen doen ?! Overmatige reiniging van het stratum corneum (buitenste laag van de huid) met agressieve alkalische wasbeurten of toners en / of simpelweg te veel reinigen met een echt goede pH-gebalanceerde reiniger, kan leiden tot aantasting van de huidbarrière, wat kan leiden tot het verlies van het natuurlijke microbionoom van de huid. Wow! Wat betekent dit allemaal?

De huid is bedekt met een laagje dat de zuurmantel wordt genoemd en fungeert als een beschermende olie- en waterbarrière die is afgeleid van de natuurlijke olie- en waterafscheidingen van de huid, en herbergt een ecosysteem van bacteriën dat bekend staat als de huidflora of het microbioom. De zuurmantel is ontworpen om je te beschermen en te verdedigen tegen de buitenomgeving, en biedt ook smerende eigenschappen voor de huid omdat het de verdamping van waterverlies uit het lichaam vertraagt. Dit houdt op zijn beurt je huid mooi en gehydrateerd en wordt je huid beschermd tegen omgevingsstress en agressors. Je zuurmantel is afhankelijk van een delicate pH-balans van ongeveer 5,5 om correct te functioneren, en wanneer de huidbarrière overmatig is gereinigd, kan dit leiden tot een onbalans in de pH-waarden van de huid en kan dit leiden tot verlies van microbiële diversiteit tussen residentieel en voorbijgaande (tijdelijk) bacteriën die in ons dagelijks leven met elkaar in contact komen. Overreiniging kan roodheid, irritatie, droogheid en schilfering veroorzaken, wat een indicatie is van een aangetaste zuurmantel en microbioom.

2 Overmatig exfoliëren van de huid!

Overmatig reinigen wordt niet alleen als schadelijk beschouwd voor de barrièrefunctie van je huid, maar ook overmatig exfoliëren! Een verstoring van de zuurmantel, het stratum corneum en de bovenste lagen van de epidermis kunnen stimulatie van veel cellen en systemen in de huid oproepen – en NIET altijd op een goede manier! Realiseer je dat het voortdurend verwijderen van de opperhuid zal resulteren in activering van het aangeboren immuunsysteem, waarbij cellen en systemen worden aangemoedigd om te presteren in een vijandige omgeving? Ja! Dit veroorzaakt op zijn beurt cellulaire ontsteking en resulteert in een slecht gevormde barrière-verdediging en kan de huid vroegtijdig verouderen – wat bijdraagt ​​aan verlies van structurele integriteit, fijne lijntjes / rimpels, verstopping, acne en pigmentvlekken.

Er is een tijd en een plaats voor afschilfering, en geloof het of niet, wanneer de huidbarrière goed functioneert, draaien onze huidcellen zich op natuurlijke wijze om en verlaten ze ons zonder het gebruik van een exfoliator! Wist je dat elke persoon (afhankelijk van leeftijd / plaats / levensstijl) van nature ongeveer 1000 huidcellen per minuut afscheidt ?! Natuurlijk, naarmate we ouder worden, gaan de cellen en systemen van de huid achteruit en hebben we misschien wat hulp nodig om die verouderde corneocyten (huidcellen) te verwijderen die zich ophopen op het huidoppervlak, maar beschouw afschilfering altijd als een praktisch hulpmiddel. “Om de verdediging van de huidbarrière te ondersteunen en niet het” antwoord “op een onderliggend probleem waardoor je de exfoliator vaker oppakt dan je in de eerste plaats zou moeten doen! Houd alsjeblieft je “dak” intact en praat met een professionele, praktiserende corneotherapeut over wanneer en waar je moet scrubben, want geen twee mensen hebben dezelfde vingerafdruk en geen twee mensen hebben dezelfde huid.

3 Gebruik van verkeerde producten voor je huidtype en aandoening (en).

Wist jij dat je huid zijn eigen ‘type’ en ‘condities’ heeft? Niet veel mensen kennen hun huidtype en unieke condities, dus het is erg belangrijk om met een professionele corneotherapeut te praten over de producten die je op jouw huid gebruikt als cosmetische chemie, dat wil zeggen dat jouw huidverzorging de mogelijkheid heeft om een ​​grote aantasting van de huidbarrière te veroorzaken door simpelweg een reiniger gebruiken die NIET geschikt is voor je huidtype. Veel mensen verwarren hun huidtype met hun huidaandoeningen, en dit kan een recept voor een ramp zijn! Sommige mensen denken bijvoorbeeld dat hun huidtype ‘olieachtig’ is omdat ze last hebben van acne, maar dit is niet altijd het geval. Vaak zie ik in de kliniek een echt lipide-droge acne als gevolg van zeer weinig olie-afscheiding aan het oppervlak doordat de cliënt de huid tot aan het skelet heeft gestript.

Door actuele producten te gebruiken die gericht zijn op de behandeling van “olie” omdat men hun acne heeft geassocieerd met een vette huid, is dit verre van waar en kan het buitengewoon schadelijk zijn voor de huid! Wist je dat iemand een intrinsiek lipide-droog huidtype kan hebben met de aandoeningen die gepaard gaan met acne? Ja! De enige manier om jouw huidtype en de unieke omstandigheden echt te kennen en te begrijpen, is door met een professionele therapeut te praten over wat jouw huid nodig heeft en hoe deze kan worden verbeterd met lokale huidverzorging en interne therapieën.

4 Harde salonbehandelingen!

Wist je dat je stratum corneum (buitenste huidlaag), waarnaar ik in deze blog verwijzen, slechts tweehonderdste van een millimeter dik is? (Dat is echt heel erg dun!) Wist je dat je bij het uitvoeren van ablatieve salonbehandelingen zoals microdermabrasie bijna alles verwijdert ?! Het stratum corneum bestaat uit corneocyten (huidcellen) die allemaal een vitale rol spelen in de cel-tot-celcommunicatie, terwijl ze effectieve fysieke en waterbarrièrefuncties in de huid bieden door de verdamping van water uit het lichaam te vertragen. Je corneocyten zijn de eerste cellen die contact hebben met de buitenomgeving en zijn verantwoordelijk voor het activeren van jouw immuunsysteem in tijden van stress; dus elke verstoring van deze barrièrefunctie zal cellulaire ontsteking bevorderen en een schadelijk domino-effect hebben op de levensvatbaarheid van de huidbarrière en zijn afweersystemen. Laten we je stratum corneum zien als een ‘bakstenen muur’ terwijl ik deze analogie aan je uitleg … Onderliggende epidermale cellen ondergaan een proces van migratie en rijping, waarbij ze aanleiding geven tot de corneocyten die het stratum corneum vormen. Corneocyten zijn omgeven door meerdere vellen oliemoleculen die de corneocyten omsluiten in een theorie van het type “bakstenen” en “cementl” en bevatten watermoleculen die bekend staan ​​als natuurlijke vochtinbrengende factor (NMF), die de hydratatieniveaus van je huid op peil houden. Corneocyten worden aan elkaar vastgemaakt door eiwitconnectoren die in de zijkanten van elke aangrenzende corneocyt verankeren voor een juiste uitlijning van de huidbarrière oftewel de “bakstenen muur”. Dit zorgt er op zijn beurt voor dat de bakstenen muur NIET afbrokkelt en uiteindelijk de infrastructuur beschadigt. Ik begrijp dat na een microdermabrasiebehandeling je huid kan aanvoelen alsof hij gezond, stralend, vol en gehydrateerd is, maar de onderliggende waarheid is dat je belangrijke verdedigingslinies van de huidbarrière hebt verwijderd en onvolgroeide huidcellen langdurig aan vervuiling, UV-straling en zuurstof hebt blootgesteld. voordat moeder natuur het bedoeld had. Vraag hulp om je huidbarrière weer op te bouwen na een reeks zware salonbehandelingen met producten en behandelingen die zijn ontworpen om met de huid te werken en niet ertegen .

5 Je huid niet beschermen tegen UV-straling!

Wist je dat de zon de grootste veroorzaker is van vroegtijdige veroudering en huidkanker? Tegen de tijd dat we 18 jaar oud zijn, heeft onze huid al ongeveer 80% van de cellulaire schade opgelopen die wordt veroorzaakt door blootstelling aan UV-straling … gek toch ?! De vangst hier is dat het geaccumuleerde niveau van cellulaire schade niet altijd wordt gezien tot later in het leven. Draag altijd een breedgerande UPF50 + zonnehoed, gepolariseerde zonnebril, actuele antioxidanten en zonnebrandcrème om uw huid te beschermen, aangezien dit het ouderdomsmanagement (anti-aging) ondersteunt en de ontwikkeling van huidkanker en lelijke pigmentvlekken voorkomt. Praat met je corneotherapeut over bescherming van de huidbarrière en laat je huisarts en / of dermatoloog je regelmatig controleren op huidkanker, aangezien dit absoluut cruciaal is voor de gezondheid van je huid en NIET mag worden verwaarloosd!