Heerlijk toch als de zon schijnt!
Is het wat bewolkt en grijs en meteen begint iedereen weer te mopperen over het weer. We blijven makkelijker binnen, pakken de auto in plaats van de fiets (stel je voor dat het gaat regenen).
Als de zon weer gaat schijnen zie je ineens overal mensen, lopen en fietsen, praten en lachen. Wat is dat toch met die zon?
Als de zon schijnt lijkt alles mooier, vrolijker en gezelliger. Als we bruin zijn zien we er “goed” uit.
Helaas de zon heeft ook negatieve invloeden, verbranding door zonlicht kan huidkanker veroorzaken. Hierover zal ik nog een ander blogartikel schrijven.
Zonlicht veroorzaakt ook huidveroudering.
Wist je dat 90% van de ouderdomsveranderingen worden veroorzaakt door de zon?
Leg maar eens een paar dagen een elastiekje in de zon, het maakt niet uit of je hem achter een raam legt of zo in de zon. Rek hem na een paar dagen maar eens uit je zult zien dat het elastiekje niet meer elastisch is of zelfs helemaal uit elkaar brokkelt.
Zonlicht beschadigt ook de elastische vezels in de huid, op lange termijn gaat de elasticiteit van de huid achteruit en zo ontstaan er rimpels.
Dit wil je natuurlijk voorkomen!
Regelmatig insmeren met een lage factor is veel beter dat éénmalig insmeren met een hoge factor.
Dit komt omdat de factor het aantal keren dat je langer in de zon kan blijven, bepaalt. Als jouw huid na 30 minuten begint te verbranden zonder bescherming dan duurt het met een factor 20 twintig keer langer. Je begint in dit voorbeeld dan pas na 10 uur te verbranden. Maar laat je niet om de tuin leiden dit is de theorie.
In praktijk is het anders en moet je, je om de één tot twee uur opnieuw insmeren. Dit komt omdat de werking van het product snel vermindert omdat het weggewreven wordt door afdrogen of door liggen op een handdoek of strandstoel, of gewoon omdat je even over het lichaam en gelaat wrijft.
De meeste mensen gebruiken ook niet genoeg zonnecrème voor een heel lichaam, je hebt ongeveer 35 ml nodig om goed beschermd te zijn. Dit kun je vergelijken met 2 à 3 soeplepels.
Breng je zonnecrème minstens 30 minuten van tevoren aan. Vergeet je dit altijd kies dan een zonnecrème met een minerale filter. Vergeet hierbij je lippen en oren niet!
De huid moet in de zon extra goed verzorgd worden.
Omdat intense UV-straling een huidverouderend en huiduitdrogend effect heeft, is het van belang ze extra goed te hydrateren met liposomen* en extra goed te verzorgen met natuurlijke oliën en vitamines. Ook de zonnebeschermingsproducten zelf bevatten daarom best deze ingrediënten, en niet de gebruikelijke minerale olie (petroleumolie), conserveringsmiddelen en geurstoffen. Deze veelgebruikte ingrediënten hebben geen hydraterende en verzorgende werking en kunnen de huid net extra uitdrogen of tot een allergie leiden.
In de winter en bij mistig weer moet je lichaam ook beschermt worden
Ook in de winter of bij bewolkt/mistig weer wordt je huid blootgesteld aan de UV-stralen, dus ook dan heb je een goede bescherming nodig. Deze bescherming moet niet per se een zonnecrème zijn. Gebruik je producten waar veel vitamine E in zit, dan heeft je huid een natuurlijke buffer aangemaakt tegen de zonnestralen en heb je een factor 6, wat voldoende is voor de winter of voor bewolkte/mistige dagen.