Acne wordt veroorzaakt door blokkades en / of infectie in de Pilosebaceous Unit (haarzakje en talgklier).


Er zijn 3 hoofdoorzaken waarmee je rekening moet houden als je een acne huid hebt:

  1. Kwaliteit van de talg. Bij acne is de talg heel dik en kleverig. Je kunt je ook wel voorstellen dat er dan een blokkade komt. Deze dikke kleverige talg moet door een heel dun haarvaatje naar buiten en als hier dan nog een haartje bijkomt dan blokkeert de uitgang. Er komt dan een speciale bacterie langs, want zodra de blokkade er zit komt er geen zuurstof meer bij de talgklier en dan komt deze bacterie piepen. Dat is de C.Acne bacterie (voorheen gekend als de P. Acne bacterie) Van zodra deze bacterie in de huid zit gaan de witte bloedcellen de bacterie proberen te verwijderen en die witte bloedcellen produceren pus. De locatie van de blokkade is belangrijk, want het hangt ervan af waar deze zit. Als de blokkade hoog in het haarvaatje zit gaat het lichaam proberen de blokkade eruit te duwen voor ons. Maar als de blokkade dieper zit dan weet het lichaam dat hij de talg niet genoeg omhoog kan duwen en kapselt het in, in de huid. Op dit moment krijgen we die diepe pijnlijke pukkels die lang blijven zitten. Dit gebeurt omdat het lichaam ze er niet uit kan duwen maar ze probeert af te breken in de huid. Dit kost tijd en is erg pijnlijk, het laat littekens na omdat het de weefsels errond kan aantasten met inbegrip van de collageen vezels. Hoe dieper het probleem hoe groter de consequenties zijn.

2. Blokkades van de opening van de haarzakjes: De follikel kan ook geblokkeerd worden vanbuiten af. Als we veel huidcellen (keranocyten) hebben die op blijven stapelen dan verdringen ze zich over de kleine opening van de haarzakjes, dus al het sebum dat er probeert eruit te komen is geblokkeerd en weer is er geen zuurstof. De C. Acne bacterie is er weer en we krijgen weer een infectie. De blokkade kan verschillende oorzaken hebben, dit kan komen door de huidcellen, make-up, vuil, verontreiniging en huidverzorgingsproducten.

3. Onjuiste pH: de pH van de huid moet tussen 4,5 – 6,5 pH liggen. Als dit het geval is, is de huid zuur, en dit is de perfecte omgeving voor een heldere gezonde huid. Een huid met acne is vaak base. We weten dit omdat de C. Acne bacterie niet kan overleven in een zure omgeving. Dus als de huid zuur is dan is de bacterie onder controle maar zijn er break outs dan weet je dat de huid basisch is.

Heb jij al jaren acne en je weet niet meer hoe je deze kunt oplossen? Kom dan langs voor een