Emulgatoren zijn moleculaire structuren die zowel hydrofiel (waterminnend) als lipofiel (olieminnend) zijn en het vermogen hebben om olie in water (O/W) en / of water in olie (W/O) te binden. De moleculaire structuur van de emulgator, het polaire deel (de waterminnende kop) heeft een directe affiniteit met water en het niet-polaire deel (olieminnende vette staarten) wordt aangetrokken de de vetfase van het molecuul. Water of olie worden gedwongen om zich op te splitsen in afzonderlijke druppels door emulgatoren en zo worden ze verspreid in de andere vloeistof. Omdat deze druppeltjes worden bewaakt door de emulgatoren eromheen (denk aan de emulgatoren zoals soldaten), worden de olie- en watermoleculen uit elkaar gehouden om ervoor te zorgen dat de twee stoffen niet scheiden maar in een stabiel mengsel worden bewaard. Waardoor twee meestal niet-mengbare oplossingen aan elkaar kunnen binden.

Er zijn verschillende soorten emulgatoren: NatriumLaurylsulfaat (SLS)
Deze gebruikelijke emulgator is misschien wel een van de meest gebruikte en schadelijkste ingrediënt die wordt aangetroffen in producten voor persoonlijke verzorging, zoals huidverzorging, badkamer- en keukenproducten, en wordt in testlaboratoria gebruikt als standaard huidirriterende stof om de genezende eigenschappen van andere ingrediënten te vergelijken. Industrieel gebruik van SLS omvat garagevloerreinigers, motorontvetters en autowaszepen. Onderzoek heeft aangetoond dat SLS mogelijk kankerverwekkende nitraten en dioxines kan veroorzaken in flessen met shampoos en reinigingsmiddelen door te reageren met veelgebruikte ingrediënten die in veel producten worden aangetroffen. bij gebruik in Huidverzorgingsformuleringen lost SLS huidvetten op en versnelt de beweging van waterverlies van de huid. (Dit staat bekend als het ‘wash-out’-effect) dat een droge huid kan bevorderen en de huidbarrière-verstoring kan verergeren en/of veroorzaken huidaandoeningen zoals eczeem, dermatitis, rosacea en acne.

Niet alle emulgatoren brengen je huid of gezondheid in gevaar, aangezien dit volledig afhankelijk is van het derivaat ervan en /of de emulgatoren een “wash-out” -effect veroorzaken of niet. laten we eerst eens praten over de vorming van de beschermende zuurmantel van de huid die zich op het huidoppervlak bevindt dat bekend staat als de hoornlaag, aangezien hier in feite een natuurlijk voorkomende emulgerende werking plaatsvindt die moet worden begrepen. De huid is bedekt met een laagje dat de zuurmantel wordt genoemd en fungeert als een beschermende olie-en waterbarrière die is afgeleid van de natuurlijke olie- en waterafscheidingen van de huid. Het is de thuisbasis van een ecosysteem van bacteriën dat bekend staat als de huidflora of het microbioom. De zuurmantel is ontworpen om je te beschermen en te verdedigen tegen de buitenomgeving en om de huid te smeren om verdaming van waterverlies uit het lichaam tegen te gaan. Dit houdt op zijn beurt je huid mooi, gehydrateerd en beschermd tegen omgevingsstrressoren/agressors. De zuurmantel bevat veel verschillende soorten oliemoleculen, maar het belangrijkste oliemolecuul ,dat ook fungeert als een fysiologische (van nature voorkomende) emulgator waar we ons vandaag op gaan concentreren, staat bekend als ceramiden.
Wat zijn ceramiden? Ceramiden zijn zeer belangrijke oliemoleculen die worden aangetroffen in de buitensta laag van de huid en worden in een delicate verhouding tussen de ruimten van de corneocyten geplaatst om een semipermeabele barrière te vormen tegen de buitenomgeving. Je kunt de buitenste huidlaag ook wel vergelijken met bakstenen en cement. De stenen zijn de corneocyten en het cement zijn de ceramiden die de corneocyten ondersteunen om een barrièrebescherming te bieden aan de huid. Ceramiden vormen ongeveer 40% van de oliemoleculen van het stratum corneum, die een belangrijke rol spelen in de verdedigingssystemen van de huidbarrière. Ceramiden dragen bij aan de vorming en integriteit van de zuurmantel van de huid en functioneren als een fysiologische (voor de huid herkenbare) emulgator om onze natuurlijke olie- en waterafscheidingen samen te binden om je zuurmantel te maken. Ceramiden ondersteunen ook afschilfering van de corneocyten (natuurlijke exfoliatie van huidcellen) om de ontwikkeling van keratolytische huidaandoeningen zoals ophopingen, acne, eczeem, dermatitis en psoriasis te voorkomen.
Elk tekort aan ceramiden zal resulteren in een aangetaste huidbarrière (stratum corneum) en de waterbeweging uit de huid versnellen.
Zoals we zojuist hebben besproken, behoren ceramiden tot de olieminnende fase van de huid en zijn het van nature voorkomende emulgatoren, die werken om de olie- en waterafscheidingen van de huid samen te binden. Als deze ,metabolische emulgerende werking die het eindresultaat is van het eigen metabolisme van de huid, niet zou plaatsvinden, zou de zuurmantel niet correct worden gevormd en zou de levensvatbaarheid van de gehele opperhuid in gevaar komen. Wanneer de zuurmantel niet goed werkt gaat dit ervoor zorgen dat het waterverlies uit de huid versnelt en dat er een invasie van pathogene micro-organismen, allergenen en pathogenen mogelijk is. Derma Membrane Structure (DMS) -crèmes zijn actuele vochtinbrengende crèmes die zijn gemaakt door oliën te gebruiken die van nature in het stratum corneum voorkomen en die de barrière-afweer van de huid ondersteunen. De technologie van DMS bevat bio-identieke (natuurlijk voorkomende) emulgerende bestanddelen en ZAL de huidbarrière ALTIJD in zijn natuurlijke en intacte toestand houden.
De samenstelling van DMS is fysiologisch compatibel met de olieafscheidingen van de huid en hieronder staan de ingrediënten die worden gebruikt om de structuur en functie van de huid na te bootsen:
- Fosfatidylcholine (uit sojalecithine)
- Ceramiden (van gist)
- Triglyceriden (uit kokosolie)
- Squaleen (van olijven)
- Sterolen (van karité)
- Vetzuren (van gehydrateerde pc)
De simpele natuurkundige wet zegt dat olie bovenop water zit, en wanneer deze uitspraak op de huid wordt aangebracht, vertaalt het zich in: oppervlakte oliën zoals hierboven getoond, vertragen de verdamping van water en dit resulteert in betere hydratatieniveaus – dit is denken als een chemicus. De hierboven genoemde fysiologische ingrediënten zijn noodzakelijk om het stratum corneum en het omliggende afweersysteem te ondersteunen en in stand te houden. Hoge niveaus van waterverlies van de huid beginnen te normaliseren en creëren een gunstige omgeving voor een uitgebalanceerd hydratatieniveau, en de huid zal beter bestand zijn tegen externe omgevingsstressoren en agressors. Door de huid te ondersteunen met componenten die de bescherming van de huidbarrière aanvullen, zal eventuele aanwezige ontsteking afnemen en kunnen huidaandoeningen met barrière-verstoringen substantieel worden beheerd met formuleringen die zijn ontworpen om met de huid te werken en niet ertegen.
Raadpleeg me vandaag nog om ervoor te zorgen dat je badkamer vrij is van emulgatoren die een ongewenst ‘wash-out’-effect van de olieafscheidingen van de huid veroorzaken, wat resulteert in een strakke, droge, jeukende, rode, aangetaste en uitgedroogde huid. ?